Західний науковий центр НАН України і МОН України

Welcome

20 січня 2016 року відбулося засідання секції енергетики та енергозбереження Західного наукового центру НАН України і МОН України, на якому розглядали та обговорювали проектні розробки ТОВ «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ» (м. Дніпропетровськ) мобільних теплових електростанцій малої потужності:

  • мобільна електростанція потужністю 8500 кВт;
  • паровий димогарний котел «ТурбоРапід 5/12/183»;
  • паровий димогарний котел «ТурбоРапід 20/60/480».

На засіданні були присутні представники влади, науковці, енергетики-практики та представники бізнесових структур - Львівської ОДА; Західного наукового центру НАН України і МОН України; Національного університету «Львівська політехніка»; Дочірнього підприємства «Сі-Сі-Ай-Любеля»; ПАТ «ЛьвівОРГРЕС»; ВАТ «Львівтеплоелектропроект»; Сумського НВО ім. М. В. Фрунзе; ТОВ «Теплоелектропроект»; ЗАТ «Техенерго»; ТОВ «РЕМЕНЕРГО».

Відкриваючи засідання керівник секції д.т.н., професор Й. С. Мисак зазначив, що в останні роки у зв'язку з широким розповсюдженням комп'ютерної техніки, електронних систем охоронної сигналізації, робототехніки, висуваються підвищені вимоги до надійності електропостачання, затребуваність малих електростанцій (МЕС) як аварійно-резервних джерел електропостачання істотно зросла. Тому малі електростанції є актуальними для енергетики України. Один із проектів МЕС представить фірма ТОВ «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ».

Директор ТОВ «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ» Лев Юрійович Куклін зупинився на історії малої енергетики, зокрема, використанні для виробництва електроенергії мобільних електростанцій та газогенераторних установок. Питання енергозабезпечення українських споживачів стало особливо актуальним в останні роки у зв'язку із змінами в соціально-економічному житті держави. Для вирішення цієї проблеми фахівці компанії «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ» поставили завдання створити таку систему, яка б дозволяла за мінімальний проміжок часу забезпечити електроенергією максимально можливу кількість споживачів. Крім того, таке рішення повинно забезпечити можливість мобільного переміщення генераційної системи у випадку, наприклад, зміни потреби чи обстановки. І, що найважливіше, однією з головних вимог цього завдання було концептуальне зни­ження початкових і експлуатаційних витрат на виробництво електроенергії і тепла. В результаті вирішення такого амбітного завдання маємо можливість представити Вам комплекс, який не має аналогів у світовій практиці. Ним уже зацікавились представники із Польщі, Чехії, Словакії.




На особливостях конструкції і принципах роботи комплексу зупинився головний конструктор фірми «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ» Олексій Юрійович Сербулов. Щодо мобільної електростанції - конструктивне рішення фахівців фірми полягає у встановленні на платформу залізничного вагона електростанції потужністю 8500 кВт. Сама електрична станція побудована на базі двох компактних високопродуктивних парових котлів і паротурбогенератора SIEMENS 8500 кВт. Деякі технічні характеристики зазначеного мобільного комплексу генерації електроенергії: паропродуктивність одного парового котла становить 20 т/год. з вихідними параметрами пари 60 атм і 480 0С; споживання становить 3,6 т/год. рідкого коксохімічного палива; час пуску/зупинки турбоагрегату - 8-10 хвилин. Вихідна вартість електроенергії становить не більше 1,2 грн / кВт?год.

Отримана мобільна (пересувна) система генерації електроенергії дозволяє:

  • доставити комплекс максимально близько до кінцевого споживача (по лініях залізничного сполучення);
  • забезпечити споживача необхідною потужністю електроенергії (кратною 8500 кВт) шляхом додавання вагонів з комплексом;
  • отримати абсолютно автономну роботу електрогенераційної системи, оскільки паливо поставляється цистернами в єдиному транспортному комплексі;
  • використовувати до семи варіантів видів палива (доменний газ, генераторний газ, водяний газ, коксовий газ, рідке коксохімічне паливо, мазут і дизпаливо) залежно від кон'юнктури цін на ринку;
  • отримати мінімальну ціну генерованої електроенергії.

У зв'язку з проблемами щодо постачання на український ринок природного газу, фахівці компанії «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ» інтенсивно працювали над пошуком шляхів заміщення російського природного газу штучним (генерованим) газом, який отримували б з твердих матеріалів, що знаходяться на території України. І таке питання сьогодні вирішене створенням парових димогарних котлів «ТурбоРапід 5/12/183» та «ТурбоРапід 20/60/480». Конструктори компанії об'єднали класичні інженерні ідеї з технічними досягненнями ХХI століття і створили сучасну систему генерування газу, яка показує небувалі технічні характеристики, дозволяє ефективно вирішувати питання енергетичної незалежності та екологічної безпеки.

Зокрема, коефіцієнт корисної дії пропонованої газогенераторної установки складає більше 90%. Для її роботи може використовуватися як кам'яне, так і буре вугілля, запаси яких на території України є в достатньому обсязі. У разі використання, наприклад, кам'яного вугілля марки Т, для заміщення об'єму природного газу обсягом 1000 м3 необхідне використання 1,6 тонни вугілля, тобто економія становитиме понад 8000 грн на 1000 м3. За попередніми розрахунками фахівців, зазначена суттєва економія фінансових ресурсів дозволить окупити будівництво генераторів у термін від трьох місяців до одного року.

Більш детально ознайомитися з технічними характеристиками мобільного (пересувного) комплексу генерації електроенергії та газогенераторної установки, а також із економічними розрахунками з їх впровадження можна в розділі «Технічна документація» на сайті http://www.gasgeneratorbau.com.

Заступник керівника секції енергетики та енергозбереження ЗНЦ заслужений енергетик України А. А. Акімов підкреслив, що установка, представлена нині, є універсальна – на тверде і на рідке паливо, котел – апробований, турбіна – класична, автоматичне регулювання – суперсучасне, собівартість – низька. Усе це робить проект привабливим.




Заслухавши та обговоривши інформацію про перспективи впровадження ТЕС малої потужності, секція енергетики та енергозбереження ЗНЦ УХВАЛИЛA:

  • Сприяти організації наукових, проектних та конструкторських робіт для розроблення технологій і впровадження ТЕС малої потужності.
  • Для організації роботи з впровадження ТЕС малої потужності необхідно сформувати робочу групу з представників організацій, зацікавлених у реалізації таких проектів, провести аналіз ситуації щодо перспектив впровадження ТЕС малої потужності, організувати систему обміну інформацією між членами робочої групи; відпрацювати механізми фінансування як окремих проектів, так і відповідних програм на регіональному рівні.
  • Рекомендувати для впровадження на об’єктах Львівської області як такий, що відповідає вимогам часу і сприяє підвищенню енергетичної незалежності України, проект мобільної ТЕС, представлений ТОВ «ГАЗГЕНЕРАТОРБАУ».
Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74