Західний науковий центр НАН України і МОН України

Welcome

Вже вкотре львівська громада попереду. Біля пам’ятника Тарасові Шевченку у Львові 16 березня відбувся протестний мітинг науковців – працівників установ Національної академії наук України, яких, на жаль, влада не чує, не розуміє ваги (вагомості) науки в житті країни, а отже – недофінансовує як мінімум на 725 млн. грн. Це – перший у хвилі мітингів по цілій Україні, на якому науковці установ НАНУ Львівщини протестували проти зниження фінансування. У ніч на 25 грудня минулого року Законом України «Про Державний бюджет на 2016 рік» виділено на функціонування НАН України 2 млрд. 54 млн. грн., що на 26% менше за мінімальну потребу і на 12% менше від суми, яка призначалася на 2015 рік..

Як це назвати? М’яко кажучи: «Наука в небезпеці!». Строгіше і закличніше – «Не вміють реформувати – хочуть знищити». Ці та інші гасла вирували над сотнями присутніх. Ось так. «Маємо те, чого не повинні би мати», - перефразовуючи давнє відоме і впроваджуване в життя України кількома урядами: «Маємо те, що маємо!». На жаль, його (себто, останнє) хотіла би влада продовжити. Організатором і ведучим цього мітингу науковців, незгодних з діями влади, був голова Львівської регіональної організації профспілки працівників НАНУ, кандидат біологічних наук Тарас Яницький.




На мітингу виступив заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний. Нам приємно сконстатувати, що львівська влада, а також депутати Львівської обласної ради підтримують вчених НАНУ (було виголошено звернення Львівської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо необхідності належного фінансування Національної академії наук України (з текстом звернення можна ознайомитися за посиланням: http://www.oblrada.lviv.ua/news.php?news/435/group/19. Було б добре, якби загальноукраїнська влада брала з львівської приклад.




Про своє ставлення до владних чинників, про нинішню ситуацію з «реформуванням» науки говорили: голова Львівської регіональної організації профспілки працівників НАНУ, кандидат біологічних наук Тарас Яницький; Роман Дацько, голова Об’єднання профспілок Львівщини; Степан Павлюк, академік НАНУ, директор Інституту народознавства НАНУ; Роман Кушнір, член-кореспондент НАНУ, директор Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача НАНУ, голова НТШ в Україні; Євген Нахлік, член-кореспондент НАНУ, директор Інституту Івана Франка НАНУ; Микола Литвин, професор, доктор історичних наук, директор Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАНУ; Олег Яськів, доктор технічних наук, заступник директора з наукової роботи Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАНУ; Микола Балагутрак, голова первинної профспілкової організації Інституту народознавства НАНУ; Андрій Трохимчук, голова первинної профспілкової організації Інституту фізики конденсованих систем НАНУ.



Ольга Кровицька, голова первинної профспілкової організації Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України оголосила про листи, які надійшли на підтримку вимог учасників мітингу від кількох закордонних наукових установ. На мітингу ухвалено резолюцію (додається), яку вручено керівництву Львівської ОДА для подальшої передачі до Кабінету Міністрів і Адміністрації Президента України.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
25 квітня 2024 року відбулася сесія Загальних зборів НАН України, під час якої було обрано дійсних членів (академіків) і членів-кореспондентів НАН України
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74