Західний науковий центр НАН України і МОН України

24 червня 2016 року відбулося засідання виконкому Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України

У роботі засідання разом з членами виконкому взяли участь: Гримак Ірина Ярославівна – заст. голови Львівської обласної державної адміністрації; Садовий Андрій Іванович – міський голова Львова; Туниця Юрій Юрійович – академік НАН України, д.е.н., ректор Національного лісотехнічного університету України; Гречаник Руслан Мар’янович – директор Департаменту екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації; Тур Орест Тадейович – в.о. директора Департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації та у якості експертів – представники Національного лісотехнічного університету України, Національного університету «Львівська політехніка», Львівського націо­наль­ного університету імені Івана Франка, ДУ «Інститут регіональних досліджень ім. М. І. Долішнього НАН України», Інституту екології Карпат НАН України, Інституту геології і геохімії горючих копалин НАН України, ТзОВ «Інститут «Гірхімпром», Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА та ін.

З доповіддю «Про концепцію превентивного захисту природного життє­вого довкілля у контексті національної безпеки України» виступив ректор Національного лісотехнічного університету України академік НАН України Юрій Юрійович Туниця, який наголосив, що Грибовицька трагедія, яка трапилась на Львівщині у червні 2016 р. викликає необхідність наукового аналізу і дискусії у контексті важливої державотворчої проблеми – національної безпеки нашої країни. Нам потрібно усвідомити важливість підготовки фахівців нового покоління, які б органічно пов'язували економічні проблеми з екологічними наслідками їх вирішення. Антиекологічний спосіб господарювання повинен відійти в минуле. Реалізація запобіжних заходів на екологічно небезпечних об'єктах має стати пріоритетом у діяльності органів виконавчої влади усіх рівнів. Спосіб виробництва і споживання сьогодні в Україні – антиекологічний. Необхідно зробити так, як це є в європейських країнах, де підприємства, які продукують відходи, відповідають і за їх знешкодження та оберігають цим навколишнє середовище. Екологічний імператив має стати об'єднавчою ідеологічною платформою для всіх політичних партій і громадських організацій України.




Превентивні заходи є набагато дешевші, ефективніші, ніж заходи з ліквідації наслідків екологічних катаклізмів. Але щоб вони стали пріоритетом потрібна самоорганізація людей у кожному населеному пункті, потрібен контроль громадськості за діяльністю підприємств і діями владних структур. Науковці багато зробили, багато напрацювали з питань збереження довкілля та вирішення різних еколого-економічних проблем. Треба хоч частину цих напрацювань використовувати на практиці. Не треба політизувати Грибовицьку трагедію. Її причиною є не лише безгосподарність окремих чиновників чи регіональної влади. Основна причина – це антиекологічна сутність нашої економіки. Нам в Україні треба провести інвентаризацію всіх екологічно небезпечних об'єктів, вони становлять загрозу як здоров'ю, так і життю людей. Потрібно також провести позапланові парламентські слухання щодо екологічної ситуації в Україні і прийняти відповідні рішення.




Доповідь на тему «Клінічна фармація як інновація у вітчизняній охороні здоров’я» виголосив д.мед.н., професор, завідувач кафедри клінічної фармації, фармакотерапії та медичної стандартизації Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Зіменковський Андрій Борисович, який відзначив, що клінічна фармація – це наука про раціональне застосування ліків для підвищення безпеки медикаментозного лікування хворого. У США існує вже 40 років, у Європі – 30 років, а в Україні – лише 20 років. Це все ще інновація в Україні. Підготовка клінічних провізорів здійснюється з 1998 року і нині є у 7 ВНЗ України. Набір на спеціальність «клінічна фармація» у ЛНМУ ім. Данила Галицького триває з 2001 р. Потрібно зберегти і розвинути таку актуальну спеціальність. Присутні підтримали пропозицію до ухвали засідання повернути спеціальність «Клінічна фармація» до «Таблиці відповідності Переліку спеціальностей, за якими здійснюється підготовка фахівців у вищих навчальних закладах за освітньо-кваліфікаційними рівнями спеціаліста та магістра».




Про оголошення конкурсу та розподіл квот між науковими установами і вищими навчальними закладами Львівщини на здобуття премій Львівської обласної державної адміністрації і Львівської обласної ради для відомих учених та знаних фахівців, талановитих молодих учених і спеціалістів на 2016 рік інформував заступник голови Західного наукового центру академік НАН України Мриглод Ігор Миронович. Відповідно до рішення Львівської обласної ради № 133 від 15 березня 2016 року «Про внесення змін до Переліку завдань, заходів та показників Програми розвитку освіти Львівщини на 2013-2016 роки, які підлягають фінансуванню з обласного бюджету у 2016 році» п. 9.1. «Система заохочення молодих учених та відомих фахівців» виділено 1 млн грн. на обласні премії для працівників наукових установ Національної академії наук України та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації Львівської області на 2016 рік, які сприяють подальшому розвитку науки, соціально-економічним перетворення в регіоні й утверджують високий авторитет науковців Львівщини в Україні та світі. Всього передбачено 21 премія відомим ученим та 88 – молодим ученим. Сподіваємось, що збереження традиції вручення премій обласної держадміністрації та обласної ради для працівників наукових установ НАН України та вищих навчальних закладів Львівської області у 2016 р. забезпечить реальну підтримку вченим на місцевому рівні, буде додатковою мотивацією до активної наукової роботи та зупинить відтік досвідчених й активних учених. Адже втративши науку – можемо втратити і державу.

За результатами обговорення виконком Ради Західного наукового центру НАН України і МОН України прийняв ухвалу:

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Світлої пам'яті видатного вченого Валентина Романовича СКАЛЬСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74