Західний науковий центр НАН України і МОН України

Світлої пам'яті Богдана Йосиповича ПТАШНИКА




Західний науковий центр НАН України і МОН України, Відділення математики НАН України та Інститут прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С.Підстригача НАН України, широкі кола наукової громадськості з глибоким сумом сповіщають, що 22 лютого 2017 року перестало битися серце видатного вченого, педагога та організатора науки, члена-кореспондента НАН України, професора, дійсного члена Наукового товариства ім. Шевченка, вірного сина України та визначної особистості Богдана Йосиповича ПТАШНИКА, який народився 28 вересня 1937 року в селищі Богородчани Івано-Франківської області. Після закінчення у 1959 році Івано-Франківського дер­жав­но­го педагогічного інституту працював сільським учителем, навчався в аспірантурі Інституту математики АН УРСР, отримав оригінальні наукові результати у НАН України та високе визнання як визначний педагог у Львівському національному університеті імені Івана Франка, Національному університеті ”Львівська політехніка”, Прикар­пат­ському національному університеті імені Василя Стефаника.

У 1969 році Б. Й. Пташник розпочав свій яскравий творчий шлях в установах Академії наук України – у Фі­зи­ко-механічному інституті, згодом у Інституті приклад­них проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача. Тут він отримав оригінальні наукові результати, відображені у понад 200 наукових працях, і створив наукову школу з теорії диференціальних рівнянь з частинними похідними. Під його керівництвом успішно захи­ще­но 17 кандидатських і 3 докторські дисертації.

Разом із учнями Б. Й. Пташник розробив оригінальні методи (які базуються на метричному підході до проблеми малих знаменників) до­слідження коректності та побудови розв’язків багатьох некласичних задач для рівнянь та систем рівнянь із частинними похідними. На відміну від робіт інших авторів, у роботах Б. Й. Пташника не тільки аксіоматично накладено умови на малі зна­мен­ники, що забезпечують розв’язність задачі, але й доведено теореми метричного характеру про оцінки знизу малих зна­менників, із яких випливає однозначна розв’язність задачі для майже всіх (стосовно міри Лебе­га) векторів, компоненти яких виражаються через параметри обла­сті, коефіцієнти рівнянь і коефіцієнти граничних умов., опис класів некоректних задач.

Вказані дослідження Б. Й. Пташника, які стали новим природнім етапом розвитку загальної теорії крайових задач, пов’язані також із ря­дом застосувань; вони стимулювали розвиток нових аспектів теорії умов­но коректних задач, а також стали джерелом нових проблем мет­рич­ної теорії чисел, багато з яких були розв’язані ним спільно з біло­русь­кими математиками.

Значних зусиль він доклав для організації досліджень в області математики, механіки і фізики у Західному науковому центрі НАН України і МОН України, очолюючи у ньому з 2007 року Відділення фізико-технічних і математичних наук, популяризації математичної науки серед молоді і збереженню історичної пам’яті про видатних українських вчених, письменників і громадських діячів. Його наукова і громадська праця здобула заслужене визнання української наукової спільноти.

Богдан Йосипович Пташник продовжував працювати до останніх днів свого життя. Його життєвий шлях – взірець вірного і сумлінного служіння рідній землі та обраній справі. Друзі, колеги та учні Богдана Йосиповича з глибокою вдячністю пам’ятатимуть його яскраву постать, яка спричинила значний вплив на розвиток української науки.


Назарчук З.Т., Самойленко А.М., Панасюк В.В., Юхновський І.Р., Бобало Ю.Я., Купчинський О.А., Кушнір Р.М., Луковський І.О., Макаров В.Л., Максимчук В.Ю., Мельник В.П., Мриглод І.М., Пелих В.О., П’янило Я.Д., Хруслов Є.Я., Цепенда І.Є., Андрейків О.Є., Вакарчук І.О., Войтович М.М., Гачкевич О.Р., Гелей С.Д., Гладишевський Р.Є., Гуран І.Й., Загороднюк А.В., Зарічний М.М., Зинюк О.Д., Іванчов М.І., Івасишен С.Д., Ільницький М.М., Каленюк П.І., Кіт Г.С., Костробій П.П., Похмурський В.І., Савула Я.Г., Стасюк І.В., Сулим Г.Т., Чапля Є.Я.


Прощання з Б.Й.Пташником розпочнеться 24 лютого о 14 годині у приміщенні Західного наукового центру НАН України і МОН України (вул. Матейка, д. 4) , панахида розпочнеться о 16 годині.


Чин похорону розпочнеться 25 лютого о 12 годині у Храмі св. Климентія папи (вул. Генерала Чупринки, 70).


Поховання відбудеться на 79 полі Личаківського меморіального кладовища.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Важливі зміни у правилах прийому до аспірантури у 2024 році
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74