Західний науковий центр НАН України і МОН України

Круглий стіл з проблем моніторингу полігонів відходів із застосуванням геоінформаційних технологій та космічної інформації

Охорона навколишнього природного середовища, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини – невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.

Відомо, що владні структури країни викорис­то­ву­ють дані, які суттєво різняться, щодо кількості полігонів ТПВ й сміттєзвалищ. Звідси й відсутність у владних органів можливості забезпечити належне дотримання основних принципів державної політики у сфері поводження з відходами – пріоритетний захист навколишнього природного середовища та здоров'я людини від негативного впливу відходів й ін.

Саме з метою проведення науково-дослідних робіт для розроблення і надання науково обґрунтованих рекомендацій органам влади щодо удосконалення організаційно-господарської діяльності у поводженні з твердими побутовими відходами у червні 2017 р. був утворений науково-впроваджувальний консорціум «ЕКОГІС-Л-Х» (ECOGIS-L-Kh). Учасниками-ініціаторами створення консорціуму стали Західний науковий центр НАН України і МОН України (Львів), Національний аерокосмічний університет ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» та Національний університет «Львівська політехніка». Основним завданням діяльності консорціуму ECOGIS-L-Kh є сприяння органам державної влади та іншим зацікавленим сторонам в удосконаленні заходів щодо охорони довкілля, поводження з відходами та ін. на основі використання сучасного наукового інструментарію – космічної інформації та геоінформаційних технологій.

6 жовтня 2017 року у Золочеві (Львівська область) за сприяння та активної участі Золочівської районної державної адміністрації Львівської області (голова Володимир Недзельський) відбувся науково-практичний круглий стіл на тему «Деякі аспекти експлуатації, моніторингу полігонів побутових відходів із застосуванням геоінформаційних технологій». У ході заходу колективом ECOGIS-L-Kh представлені практичні результати наукових досліджень по Золочівському району щодо окремих санкціонованих й несанкціонованих полігонів й звалищ, прогнозів та можливих загроз і ін. Науково-практичні матеріали представили:

  • Григорій Красовський, д.т.н., професор Національного аерокосмічного універ­ситету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» в доповіді «Сучасні можливості використання космічних знімків в завданнях охорони природи і збереження природних ресурсів»;
  • Ольга Бутенко, д.т.н., професор Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» в доповіді «Визначення тенденцій змін екологічного стану району за даними моніторингу сміттєзвалищ»;
  • Станіслав Горелик, к.т.н., доцент Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» в доповіді «Космічний моніторинг сміттєзвалищ Золочівського району Львівської області»;
  • Євгеній Захарчук, помічник голови Західного наукового центру НАН України і МОН України з питань міжнародного співробітництва в доповіді «Актуальні проблеми відвернення негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище».
  • У дискусії стосовно представлених доповідей взяли участь:

    • Володимир Недзельський – голова Золочівської РДА Львівської області;
    • Олег Банах – голова Золочівської районної ради;
    • Володимир Мокрий – д.т.н., професор Національного університету «Львівська політехніка»;
    • Назарій Сорока – керівник підрозділу департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА;
    • науковці Фізико-механічного інституту ім. Г. В. Карпенка НАН України (Львів).
    • Завершуючи роботу науково-практичного круглого столу учасники обговорили також актуальність правових, організаційних та економічних засад діяльності, пов'язаної із запобіганням або зменшенням обсягів утворення відходів, їх утилізацією та видаленням, знешкодженням та захороненням, а також з відверненням негативного впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров'я людини.

      Детальна відеоінформація щодо науково-практичного заходу за посиланням: http://zolochiv.net/u-zolochevi-naukovtsi-rozpovili-pro-monitoring-poligoniv-tvp-ta-shkodu-vid-zabrudnen-prirodnogo-seredovishha/.

Концепція розвитку НАН України на 2014-2023 роки
Мапа сайту
Розширена мапа сайту
Новини та події
Світлої пам'яті відомого вченого та організатора науки, Героя України Володимира Павловича ШЕВЧЕНКА
Світлої пам'яті видатного вченого, громадського та політичного діяча Ігоря Рафаїловича ЮХНОВСЬКОГО
У Західному науковому центрі втретє відбувся Всеукраїнський науковий круглий стіл на тему «Життєстійкість особистості, економіки та культури суспільства в умовах війни»
Погода

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

волог.:

тиск:

вітер:

Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Західний науковий центр
Національної академії наук України та
Міністерства освіти і науки України
79007, м. Львів, вул. Матейка 4
e-mail: zncnan@mail.lviv.ua, znc@ukrpost.ua
Тел./факс: (032) 297-07-74